S
Tanıtım
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ
Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezimiz Klinik Bilimler Bölümü alanında aşağıda belirtilen 8 anabilim dalından oluşmaktadır:
KLİNİK BİLİMLER BÖLÜMÜ
AĞIZ, DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ ANABİLİM DALI
Dişler, dudaklar, çeneler, sinüs ve çene eklemi gibi ağız ve çevresi dokulardaki hastalıkların cerrahi ve cerrahi olmayan tedavileri yapılmaktadır. Ayrıca bölgesel yarıklar, çene-yüz bölgesi travmaları ve bölgedeki deformitelerin düzeltilmesini içeren rekonstrüktif uygulamalar da işlevleri arasındadır.
AĞIZ, DİŞ VE ÇENE RADYOLOJİSİ ANABİLİM DALI
Oral Diagnoz, bilimsel verilere dayanarak ağızdaki bir hastalığı teşhis etme, bu hastalığı diğerlerinden ayırt etme ve tedavi planlamasını yapmak anlamına gelmektedir. Bu bilim alanında, ağız hastalıklarının sistemik hastalıklarla ilişkisi incelenmektedir. Radyoloji bölümünde ise dişler, çene ve çevre dokularda görülen hastalıkların teşhisi sağlanmaktadır.
RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ ANABİLİM DALI
Diş Hastalıkları ve Tedavisinin amacı, yaygın diş hastalıklarının etyolojisi ve önlenmesinin anlaşılmasını geliştirip, restoratif teknikler ve materyallerdeki ilerlemelerle ilişkilendirmektir. Restoratif tedavinin pratik etkinliği, sadece mükemmel el yeteneğini geliştirmekle kalmaz aynı zamanda dişleri etkileyen hastalık süreçlerini ve onların restorasyonları için mevcut materyallerin özelliklerinin anlaşılmasını da sağlar.
ENDODONTİ ANABİLİM DALI
Bu Anabilim Dalında verilen eğitimin temel amacı, dişlerin pulpası ve periapikal doku hastalıklarının etyolojisini, önlenmesini, tanı ve tedavisi konusunda güncel bilgi ve beceriler öğretmektir. Teorik ve uygulamalı olarak yapılan eğitimde pulpa ağrısının giderilmesi ve tedavisinin öğretilmesi, periapikal dokuların sağlığının temin edilmesi öğretilmekte ve kaybedilen pulpa yerine yeni uygulamalar yapılarak dişlerin ağız içinde ağrısız şekilde fonksiyonlarını devam ettirmeleri sağlanmaktadır.
ORTODONTİ ANABİLİM DALI
Düzgün sıralanmış bir diş dizisi ve çene yapısı fonksiyon bakımından ve estetik açıdan çok önemlidir. Bu anabilim dalında verilen eğitim ve öğretimle yapılan uygulamalar öncelikle ilgili yapılarda herhangi bir bozukluğun oluşmasını önlemeye, uygun olmayan diş dizilerinin ve çene-yüz iskeletindeki bozuklukların çok çeşitli yöntemlerle düzeltilmesini ve kazanılan yeni estetik ve fonksiyonun kalıcı olmasını sağlamaya yöneliktir.
ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI
0–12 yaş grubunda koruyucu hizmetlere ve ağız-diş sağlığı yönünden gerekli olan tedavi girişimlerine yönelik bilgi ve beceri kazandıran bilim dalıdır. Fakültemiz bünyesindeki bu bölümde çocuk hastalarda uygulanan tedavilerle çiğneme fonksiyonu ve estetiğin kazandırılmasının yanı sıra kötü alışkanlıklarının önlenmesi ve fonasyonun sağlanması amaçlanmaktadır.
PERİODONTOLOJİ ANABİLİM DALI
Dişi çevreleyen ve destekleyen çene kemiği ve dişeti dokularının sağlığı ve hastalıklarıyla uğraşan bir bilim dalıdır. Bu konulardaki lisans eğitimi uygulamaları ile doktora düzeyindeki yüksek lisans çalışmalarını yürütür. Toplumumuzda % 80 oranında yaygın olan dişeti hastalıklarının önlenmesi ve tedavisi ile son yıllarda güncelleşen implant uygulamaları hizmeti verir.
PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ ANABİLİM DALI
Çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin yerine protezlerin yapılması, dişlere ait bozuklukların giderilmesi, hastalık, kaza ve ameliyatlar sonunda yüz bölgesinde kaybedilen organ ve dokuların yerine protez olanlarının yerleştirilmesi ile ilgili uygulamalar yapılmaktadır.